Erdész Sára üzente 14 éve

Biztosan van benne valami, amit mond, kedves Ludmilla! Én is úgy gondolom, hogy mint ahogy szokásaink, a családdal kapcsolatos gondolataink is nemzetenként változóak. A magyar nagyik többsége miatt én sem aggódnék! :)

Válasz

Kissne G. Ludmilla üzente 14 éve

Ezek az angolok angol nagymamikat vizsgalhattak, es atlagos angol nagyi mas, mint magyar, vagy orosz, vagy olasz stb. Ugyan is azt mondta valaki nagyon regen, es en meg ezt tanultam az egyetemen is, hogy " let hatarozza meg a tudatot". Es ebben benne van minden, foldrajzi es kulturalis tenyezok, tarsadalmi jolet szintje, vallas meg a tobbi. Azzal en nem vitatkozom, hogy genoroklesi szazalekok ugy vannak statisztikailag, ahogy a tudosok mondjak. De hoigy az, hogy csak ezek hatarozzak meg a szerett fokat, az abszurdum.
Nekem is meg csak egy unokam van, masik meg utban, de nem hiszem, hogy a lanyom olasz anyosa jobban szereti az unokamat, mint en. Eddigiek szerint legalabb is nem ugy latom.
Angolok pedig egezen mas csaladi szokasokban elnek, mint peldaul mi, magyarok. Pld. mi segitunk a gyerekeinket akkor is, ha mar felnottek es elkezdik a sjat csalad epiteset. Angliaban ez nem norma, hanem kivetel. Nagyik nem nagyon segitik az ubnokaik felneveleseben, mint nalunk. Olyan onzo nagyik ezek tobbnyire. szemelyes tapasztalat. Ugy hogy en nem aggodnek e cikk miatt.

Válasz

capár zsuzsanna üzente 14 éve

Szeretni mind egyformán lehet de mégis akivel a legtöbb időt töltjük azzal alakul ki a legbensőségesebb viszony . Három fiam után van öt fiúunokám de nem hiszem hogy ha valamelyik lány lenne akkor jobban szeretném .

Válasz

Petákné Budaházy Zsófia üzente 14 éve

Én úgy érzem, hogy a genetika nem jelent semmit .Mert nem attól lesz nagyivá valaki,hogy utódának gyereke születik hanem attól, hogy azzá válik ,ezt én tapasztalatból mondom üdv. Petákné Zsóka

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

igen van ilyen nekem öt unokám van és mind az ötöt imádom

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nekem három unokám van 9éves kislány afiuk 4 és 1évesek.A kislányt én nevelem pici kora óta.De nem tudok külömbséget tenni köztük mert mindegyik hozza a maga kis formáját .És mindig nagyon várom a hétvégeket,hogy a fiuk itt legyenek.Ha valaki külömbséget tesz az biztos fájdalmat is okoz vele mert nem tudja a kisgyerek hogy miért külömb a másik mint ő.Én annak a véleményére lennék kiváncsi aki külömbséget tesz ,hogy miért?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kivételesen! A nagyapa szeretete! Szabó Kálmán
Négy unokám van, két fiú, két lány! Külömbség, nem tudnék ilyet mondani, hiszen egyik is, a másik is csak örömet hoz, az életembe! A teherautóba, ha minden villog kattog otthon van!Ha a papa főz, Én ezt, Én azt teszem bele, kell ennél szebb? Önmagát adja, csak engedni kell! Te mit tennél bele, kreatívok, nagy a megoldó képességük! Létezik külömbség?

Válasz

Pető Éva üzente 14 éve

Lehet, hogy van ilyen. Ugyanúgy, mint anyák esetében. Ott is előfordul, hogy az elsőszülött a kedvenc. Saját tapasztalatomat tudom csak leírni. Rám ez nem igaz. Nekem három unokám, 1 kislány, 2 kisfiú. 8, 3 és egy évesek. Tehát vegyes :-), de én mind a hármat egyformán szeretem.

Válasz

Halmos Tiborné Bori üzente 14 éve

Hát ezt így nem igazán fogadom el. Saját családomon azt tapasztaltam, hogy férjem anyja nem az én első szülött lányomat ( ráadásul első unoka is) részesítette kitüntetett szeretetében, hanem a néhány évvel később a fiatalabb sógoromnál született fiú unokáját. Őt ugyanis az egekig magasztalta, míg az ényémekben leginkább a hibákat kereste.
Ez így van most is, amikor már felnőttek és saját családjuk van.
Saját magam még nem tudom milyen szeretetet egyformán osztó nagyi lezek, mert még csak egy unkám van, és most még csak Őt tudom rettenetesen imádni, amit ez a kis csibész pontosan tud és ki is használ bár még csak 1 éves.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nekem két fiú unokám van ,de egy formán szeretem mid a kettö
Nem tudnék külömbséget tenni közöttük.
Mid a kettőt imádom!!

Válasz

Dékányné V. Mária üzente 14 éve

Én a 2 fiú unokámat egyformán szeretem (sokan mondják,hogy ilyen nincs) pedig két különböző természet. Igazság,hogy mindkettő helyett kislányt vártam(szerettem volna),igy nem tudom ha egyik fiú másik kislány akkor mit tettem volna? Mindig volt és van olyan akár gyermekről akár unokáról van szó, hogy a kötődés valahol erősebb,de szerintem a szeretet lehet ugyanolyan.
Van ismerősöm aki be is vallja,hogy nem szereti valamelyik unokáját, hát nehezen érthető,de ez van.
Kívánom,hogy ne csak mi szeressük unokáinkat, hanem kapjuk is vissza a szeretetet. Én még kapom,hogy később mi lesz? Ki tudja? Csak reménykedem,hogy a szeretet és a kötődés megmarad.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Te egy igazi jo nagymama vagy. Nekem is az velemenyem, hogy az a termeszetes ha a szeretetunk egyforma az unokak irant. Nekem meg csak egy 5 honapos kislany unokam van de egyforman fogom majd szeretni mindet..Harom gyerekem van ok is kulonbozoek mindnek van olyan jo tulajdonsaga ami a masik kettobol hianyzik, oket is egyforman szeretem.

Válasz

Nagyné Baranyai Éva üzente 14 éve

Hat unokám van öt fiú és egy lány,de a szeretetem mindegyik felé egyforma.Egyiket azért szeretem mert okos ,a másikat mert eleven, a harmadikat mert csendes stb-stb.Számomra hihetetlen hogy külömbséget tegyek köztük.Mindegyikbe van valami ami szeretetre méltó.

Válasz

Csirke Angéla üzente 14 éve

Ezt a cikket nem is olvastam végig, úgy felbosszantott. Négy unokam van, két fiú, két lány. A Fiamnak és a Lányomnak is fiú, lány . Tehát tapasztalatból mondhatom minden porcikámmal imádom a Lányom Kisfiát az első unokámat.A Fiam kisfiát , a negyedik unokámat amikor megláttam olyan szerelmes lettem, hogy amellett eltörpült életem első "meglátni és megszeretni" élménye.

Válasz

radicsné Zsuzsa üzente 14 éve

Nekem öt unokám van, de mindegyiket egyformán imádom. A legidősebb 14 éves nagyfiú, a legkisebb 2 éves csepp fiú. Egyetlen pici lány unokám van, Ő felér a négy fiúval elevenségében. Mindegyik külön egyéniség, mindegyiket másképp, másért, de ugyanolyan önzetlenül szeretem. Mutathat a genetika amit csak akar, ők egyformán az én boldogságaim, akikért érdemes volt élni és megöregedni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Négy unokám van .Imádom Őket.,egyformán.Az első,aki most 16 éves fiú nagyon közel áll hozzám.Sokat voltam vele pici korában.A második 12 éves fiú ,nagyo szeretem őt is.A harmadik végre egy gyönyörű kislány,10 éves,csak imádni lehet.A negyedik 7 éves kisfiú,aranyos,ügyes,kedves.Egyszóval legszebb,legjobb dolog nagymamának lenni!!

Válasz

Steiner Jolán Joli üzente 14 éve

Sziasztok. Én nekem 9 unokám van lassan jön a tizedik, de talán, és bízom benne, hogy nem teszek különbséget köztük. Mind egyformán szeretem őket.Sőt karácsonyi ajándékot ( és minden más ) ajándékot is egy forma összegben veszek nekik. Az unokák életkora a legidősebb 14 ,, a legfiatalabb 18 hónapos.De viszont azt már észre vettem, hogy az unokák már tesznek különbséget Nagymama és Nagypapa közt. A legidősebb az nagyon Papás a legfiatalabb meg inkább Mamás. A 9- ből 7 inkább a Papához vonzódik.De ha finomság kell akkor Mama ha valami szeretnének vetetni akkor inkább a Papa. Mert Őt előbb letudják venni a lábáról.Én röviden ennyit tudnék hozzá fűzni.

Válasz

Fehérné Rozi üzente 14 éve

Két fiú unokám van. Szerintem az első ujdonság erejével hat a nagyszülökre. A második nak szintén helyet adunk a szivünkben. !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Számomra kétségbeejtő, hogy ez a felfedezés valóban annyira fontos volt, hogy kutatásra érdemesnek szánta valaki? Embereknek ennyi elpocsékolni való ideje lenne?? Nem kéne inkább fontosabb témákkal foglalkoznia a tudósoknak??? Én ugyan még nem vagyok nagymama, de ekkora hülyeséget már rég nem hallottam! Minden gyermekét és unokáját szerintem az ember egyformán szereti, csak mindegyiket másért. Az egyiket azért, mert olyan jó, a másikat, mert olyan rohadt eleven. Ennyi az egész! És pont azért, mert mind anyák vagyunk!

Válasz

Burger András üzente 14 éve

Miért is lenne álnokság az, ha egy nagyszülű az unokáit nem teljesen " egyformán " szereti, hiszen szerintem ez így természetes, sőt, így helyes!
Például a három unokám közül, a legérzékenyebbet, a leggyengébbet, a legvédtelenebbet szeretem a legmélyebben és a legvédelmezőbben ... ez természetes, hiszen neki van a legnagyobb szüksége erre! Hibát követnék el, másként tennék ... igaz, nem is " teszem ezt ", hanem szívem mélységéből így jön, őszintén ...
Nem érzem magam álnoknak ezért, sőt, így érzem helyesnek ... ( szerintem )

Válasz

Horváth Lászlóné Piri üzente 14 éve

Én nem tudom, hogy mi a gondotok, nekem 2 fiamtól 1 kislány és 2 kisfiú unokám van, és én úgy érzem, hogy egyformán tudok nekik örülni. (a sorrend azért van igy, mert a kislány 7, az egyik kisfiú 5, a másik 3 éves)

Válasz

Bakonyi Éva üzente 14 éve

Igazat adok Gyöngyinek! Mint ahogy a gyermekeink sem egyformák,úgy az unokáksem!
Egyiket azért szeretem nagyon mert az első szülőtt,a másikat mert lány,és nekem két fiam van!De a szeretetből és bármiből egyformán részesülnek! Csak már felnőttek,és ritkábban látom őket, amit nehéz megszokni! De ez az élet, rendje!
Inkább, a mai bitonytalan jővőtől féltem őket!

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 14 éve

A genetikát nem hívnám álnokságnak,hiszen minden tőle működik! Erről senki nem tehet.
A saját tapasztalatom az ,hogy az első unokát másképpen szeretjük,nem jobban . Az Ő
privilégiuma,hogy megtanítson erre a hihetetlen különleges érzésre a nagymamaságra.
Az utána jövő unokát már rutinnal szeretjük,de nem kevésbé! Bár melyik van velem ,éppen azt szeretem a legjobban.Amikor mindkettő jelen van a szívemben ikrek ők
a szeretetem egyformán áramlik feléjük,s tőlük felém.Nagymamának lenni egy különleges,meghatározhatatlan érzés! A lányomnak lánya van Ő volt az első 11 éves,
a fiamnak fia van 5 éves, csodálatos adománya az Istennek a nagyiság.
üdvözlettel: Hurtos Gyöngyi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nem tudom, hogy nevessek azon a sok okos emberen vagy inkabb felhaborodjak. Szerintem minden ep eszu nagyszulo egyforman szereti az unokait.,az unokak kulonbozok de az egyik segitokesz a masik jol tanul a harmadik hizelgosebb ,nem kell ezt felsorolni, en ugy gondolom nem vagyok egyedul ezzel a velemenyemmel. Erika.

Válasz

lénárd anna üzente 14 éve

Sziasztok Nagyik! Elolvastam az ((álságos nagymamák)),cimű ,nem is tudom ? cikk? vagy valami hadovát?! Nekem 4-unokám van a legidősebb18-adik évében van,Ő az első volt és imádtam(most is természetesen),a második 15- éves nagylány akit ugyan ritkán látok,de ugyan úgy szeretek,mint a báttyát.Ők már nagyok ,nem igazán ragaszkodnak már a nagyihoz.Természetesen szeretnek nagyon,de már ők a saját életüket kezdik éni, amiben semmi kivetni való nincs.Viszont van 3- éves fiu iker unokáim ,akik,most ismét a szemem fényei.Megint átélhetem azt a gyönyört amit annak idején a nagyfiuval és a nagylánnyal átéltem,és ez az egészben a gyönyörű.Most én milyen nagyi vagyok? Ők szorulnak babusgatásra,most ők a család kedvencei.Ebben nincs semmi furcsa,mind a négy unokát ugyan úgy szeretem,csak most már a kicsik ragaszkodását élvezem.Ez így működik.Ja és még valamit .Az ikrek Ausztriában élnek,de nagyon odafigyel a lányom,hogy minden hónapban legalább egy pár napot eggyütt lehessünk(hogy ne felejtsék el a mamit):Épp ma mentek haza ,és igen csak pityeregtem,mert mindíg nehéz megvállnom tőlük. Én egy boldog büszke és egy kicsit ((szomorú)) nagyi vagyok,de ez az élet rendje.Mindenkinek jó unokázást és szép éjszakát kivánok Ani

Válasz

Gyenes Ica üzente 14 éve

SZERVUSZTOK! Én 3 leány anyukája vagyok.A lányaimnak fiai vannak összesen 4 fiú unokám van. A leg nagyobb unokám tulajdonképpen mellettem nöt fel, mivel itt laktak nálam, most márciusban költöztek el. most 13 éves mult a nyáron. Ö az én bizalmasom ,még most is sokszor itt alszik nálam. Kettő unokám vidéken lakik, egyik 6 a másik 4 évesek. öket is nagyon szeretem sokat vannak itt és nagyon jól érzik magukat mindig itt lennének, mert a pesti mama a leg jobb imádom őket is. A legkisebb unokám 3 és fél éves imádni valo hozom-viszem az ovodába, nagyon sokat vigyázok rá mivel anyukája két müszakba dolgozik. Ráadásul ő itthon született mert nem ért ide a mentő , én vágtam el a köldök zsinort és meg is fürdettem mire ide ért a mentő. Igy talán ő a legkedvesebb nem tudom én mindegyikre büszke vagyok, mert az én unokáim. üdv egy boldog nagyi

Válasz

Nyárádi Ferencné Éva üzente 14 éve

Én azt tapasztaltam, hogy anyósom szinte üldözte elsőszülött fiamat, a másik fia fiát először úgy látszott, hogy imádja, de aztán lelepleződött amikor nem vette észre, a lánya lányainak-bocsi-a fenekét is kinyalta. Az én lányomat imádta ellenem fordítani, A sógorom lányát utálta. Akkor most már nem tudom, hogy működik ez a genetika. Nekem egy vérszerinti kislány unokám, és egy fogadott fiú unokám van. Szeretem nagyon mind a kettőt, igaz a kislány bújósabb is puszisabb is, de Márkó rendkívül ragaszkodó kisfiú, ő már 9 éves. Jobban ragaszkodik hpzzám, mint a vérszerinti mamájához. Akkor ez valamit elárul ugye?

Válasz

Novánszky Etelka üzente 14 éve

Nekem két lányom van , akik megajándékoztak három fiú unokával. nincs annál nagyobb boldogság ,mikor érzem , hogy mindhárman ragaszkodnak hozzam , nem tudnék kulombséget tenni koztuk. Ok az én kis Csillagjaim, ill. Gyongy Halacskáim és aminek legjobban orulok, hogy a legkisebb unokám ugyanazon a napon unnepli a szulinapját mint én

Válasz

Bedecs Aranka üzente 14 éve

Szerintem ez embere válogatja. Aki a gyerekei között sem tett különbséget, egyformán szereti Őket, az az unokákat is egyformán szereti. Nekem 2 lányom van, egyiknél 2 kislány unoka, a másiknál 1 kisfiú van. Imádom Őket. Az ismerőseim között viszont van aki különbséget tett gyerekei, és unokái között is. Én ezt nem tudom megérteni. Üdvözlök minden nagymamát és papát. Ari mama

Válasz

csernok anna üzente 14 éve

Nekem két lányunokám van, őket nem lehet nem szeretni,
Jól neveltek, életre valók szeretnek engem.
És van egy fiu is a családban . Ő egy kicsit más természetű.
Zárkozott kevésbé nyitott a világra.Keveset vagyok velük de nagyon hiányoznak, a mindennapi törödés hiányzik a fiunak.
Nagyon magányosnak látom őt. Mindenki rohan.
Én is dolgozom nyugdijasként..
Alig várom már a karácsonyi ünnepeket,de nekem ünnep amikor jönnek.
Üdv minden mamának papának Anna alias Icus mama

Válasz

Szabó Imréné üzente 14 éve

Sziasztok!
Szerintem ez akkora baromság, hogy csoda. Nekem kettő van, egy 3 és egy 1 éves, lány és fiú. Tehát teljes a keverés. Épp úgy szeretem mindkettőt, semmi különbség nincs, csak a nagyobbal többet kell veszekedni, mert marhaságot csinál, veszélyes önmagára, a kicsi még nem csinál ilyeneket. De ha beleér abba a korba, akkor ő is szorul, ha nem vigyáz magára, vagy dühöng, hisztizik.
Bár a saját gyerekeim között sem tettem különbséget.
De ismerek olyat, aki ráadásul a családban van, hogy a két gyereke nem volt soha egyforma számára, és a két gyerekének a gyerekei sem olyanok számára. EZ a genetika, a cikkben említett dolog álnok képmutatás.

Válasz