Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csicsóka, bélflóránk védelmezője Szerző: Mayerné Borics Erzsébet Megtekintve: 606 Hozzászólások száma: 6
Kertészkedés » Zöldségnövény »
Valamikor rég, dísznövényként ültettem a kertembe. Akkor, számomra egyetlen érdeme és vonzereje, a hosszú száron növő kedves sárga virágzata volt, amely vázában sokáig díszlik.
Azt
tudtam még, hogy közel két méter magasra is megnő, ezért olyan helyet
kerestem számára, ahol jól érvényesült ezzel a tulajdonságával.
Amit nem tudtam, abból lett a gond. Szeretem a vegyes virágágyásokat.
Hátul magas növények, (pl. csicsóka) aztán közép magasak, és
alacsonyak. Különböző levélzettel, virágokkal. Nagyon jól mutattak.
Következő tavaszig. Akkor a csicsóka úgy gondolta, ott nő ahol neki
tetszik, és nem ott, ahol nekem. Lelki szemeimmel elképzelt szép növény
kompozíciómnak ezzel befellegzett. Dühömben felástam az egész helyet,
kíméletlenül kiirtottam a csicsókát.
Sajnáltam kidobni, így nem a szemétre került, hanem a kert végében egy félre eső helyre elültettem a kiszedett gumókat. Megfeledkeztem róla, a mérgem is elmúlt, már csak azt vettem észre, hogy a szárak elpusztultak. Levágás után a komposzt lett végső nyughelyük. Mit sem tudtam arról, mi rejtőzik a föld alatt!
Amikor az őszi ásás alkalmával véletlenül kifordítottam a földből, meglepődve láttam mennyi csicsóka gumó fejlődött a nyár során, milyen nagyok és furcsa alakzatúak. Akkor kezdtem alaposabban utánajárni annak, mi is nevelődött az én kertemben.
Megtudtam róla, hogy a világháborúk idején az éhínségtől mentette meg az embereket. A burgonyához hasonló gumóit, akár nyersen, akár főzve vagy sütve lehet fogyasztani. Különleges gyógyhatása van, cukorbetegeknek is ajánlott.
A vastagbél flórája befolyásolja egészségi állapotunkat, mivel a toxikus anyagok tárháza. Ezért fontos emésztőrendszerünk karbantartása, és jelentős szerepet vállal ebben a csicsóka. A méreg anyagok eltávolításával hozzájárul szervezetünk általános működőképességének javításához.
Íze édeskés, egy kicsit a friss dióra emlékeztet. Nyersen hámozva (vagy csak alaposan kefével megtisztítva) is felhasználható, rágcsálható. Saláta készítésekor, citromos vízben kell tartani a felhasználásig, mert könnyen barnul. Semleges íze miatt, illik szinte minden más zöldségféléhez.
Én például almareszelőn szeltem le, és
laskára vágott kínai kel, vagy fejes saláta és nyers sárgarépa (szintén
lereszelve) társaságában egy joghurtos (aludt tejes, vagy tejfölös)
fűszeres öntettel készítettem el.
Az öntet őrölt bors, curry, fokhagyma, olívaolaj, só, pici mustár, pici
citromlé vagy ecet, felhasználásával, kevés cukorral készült. A
fűszereket és a joghurtot bot mixerrel kevertem simára, és a szeletelt
zöldségekre öntöttem, és összekevertem. Jó, ha áll egy kis ideig.
Így történt, hogy mára a csicsóka, a virág váza helyett, a konyha asztalon kapott méltó helyet és érdemet. Ha valaki nem ismeri és szeretné nyersen megkóstolni a csicsókát, javaslom, először kis adaggal kezdje, mivel intenzív bélműködést okoz.
További felhasználási módokat még nem próbáltam, a neten számtalan recept, és bővebb információ található.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!