Nagymama: Fontos információk a tojásról....

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tények és tévhitek a tojásról

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele
van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a
betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri
megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem
tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas
koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban
bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

Tudta-e hogy?

- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.

Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja ez lehet:

szabad tartás - 1,
alternatív tartás - 2,
ketreces tartás - 3,
ökológiai tartás - 4,

majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU).

Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két  legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Orbán Mária üzente 13 éve

Köszi az aprólékos infót. Tanultam belőle.
A tojás héját, megmosva, megszárítva, és apróra törve a kutyáimvak adagolom. Sokat segít a csontok egészségének a megörzésében.
Hozzászólásaitokban olvastam, hogy nekünk is, embereknek jó. Köszi. " Jó pap is hótig tanul..."

Válasz

Nagy Zsuzsanna üzente 13 éve

Milyen különös--egy újabb tévhit dőlt meg tudományosan...Hát nem minden régi öregjeinket igazolja sorban? Köszönjük!

Válasz

Simonka Anna üzente 13 éve

Köszönöm szépen az informáciot nagyon hasznos.További szép napot Anna

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

A tojás héja megmosva kiszárítva és őrölve nagyon jó hatást gyakorol a
csontozatra.Ezt orvos ajánlotta nehezen gyógyuló csont törésre.
Szedése után el kezdődött a gyógyulás olyan embereknél is akiknél
vészesen nagyfokú csontritkulást állapítottak meg.
Ez személyes tapasztalat.
Üdv.mindenkinek.

Válasz

Kiss Józsefné üzente 13 éve

Nagyon köszönöm a hasznos információkat. Üdv. mindenkinek.

Válasz

Nyéki Ica üzente 13 éve

Bizony, bizony a tojás nagyon egészséges sütve, főzve.
Mindenkinek szép napot.

Válasz

Szécsi Zsuzsa üzente 13 éve

Már megint tanultunk valami nagyon hasznos dolgot!

Köszönöm!

Válasz

Halhóber András Sándor üzente 13 éve

Köszönöm a hasznos infót!!Szép napot

Válasz

Háló Lénárdné üzente 13 éve

Köszönöm szépen a tájékoztatót , eddig inkább "tiltólistán" volt, főleg a a magas koleszterin miatt !!!
Viszont én meg azt is hallottam, hogy a tojás héja pedig, virágfölddel összekeverve mindenféle növénynek nagy hasznára válik, a héjban lévő összetevők miatt........Én már gyűjtöm is, - megszáritva összetöröm és egy dunsztos üvegben tárolom felhasználásig !
Szép napokat kivánok Mindenkinek? Ica

Válasz

Buchmüller Nándorné üzente 13 éve

Köszönöm a hasznos infót!!Szép napot,Ági

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu