Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Birs: a késő ősz ajándéka
|
Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról meg csak felsőfokokban lehet beszélni.
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs (Cydonia
oblonga) az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte,
birskörtvély, büdösalma néven ismeretes leginkább. Az eurázsiai
kontinensen őshonos. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a
tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája
négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik. Mivel
melegkedvelő növény, elsősorban szőlőtermelő vidékeken termesztik.
Kiskertek dísze lehet sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival,
érdekes alakzatokba ágazó törzsével, ősszel pedig az élénksárga
terméseivel. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az
időjárástól, valamint a fajtától függően akár november végéig, december
elejéig is elhúzódhat.
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztják.
Téli esték kedvelt csemegéje viszont a tűzhelyben vagy akár a fafűtésű
kályha tetején megsütött, otthonos illatot árasztó birsalma. A
szegfűszeggel, cukorral, kis citrommal ízesített birsalmakompót,
amelyből behabarva finom levest lehet készíteni, szintén általánosan
ismert. A mustban befőzött birs igazi különlegesség, és nem is nehéz
elkészíteni: víz helyett mustban főzik fel a gyümölcsszeleteket.
Komolyabban próbára teszi viszont a háziasszonyi képességeket a
birskocsonya, birslekvár, még inkább a híres birsalmasajt készítése. Ez
utóbbi lényege, hogy a hámozatlan birset megfőzzük, levét leszűrjük,
majd a gyümölcshúst ugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom
levével sűrűre főzzük. Kékszőlő levével lehet pirosabbá tenni, szokás
diót vagy mandulát tenni bele. A sűrű masszát formákba öntjük, és
egy-két napig szárítjuk. Ha valaki úgy főzi, hogy egy másik, nagyobb
lábasban vizet forral alatta, akkor különösen szép, tiszta, világos
színt érhet el vele.|
|
|
Gulybán Barnabásné 2 hete új blogbejegyzést írt: Fektess be
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!