Szeretettel köszöntelek a Nagymamik Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2298 fő
  • Képek - 2228 db
  • Videók - 435 db
  • Blogbejegyzések - 677 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 56 db

Üdvözlettel,
Kovács Mária Magdolna
Nagymamik Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2298 fő
  • Képek - 2228 db
  • Videók - 435 db
  • Blogbejegyzések - 677 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 56 db

Üdvözlettel,
Kovács Mária Magdolna
Nagymamik Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2298 fő
  • Képek - 2228 db
  • Videók - 435 db
  • Blogbejegyzések - 677 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 56 db

Üdvözlettel,
Kovács Mária Magdolna
Nagymamik Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2298 fő
  • Képek - 2228 db
  • Videók - 435 db
  • Blogbejegyzések - 677 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 56 db

Üdvözlettel,
Kovács Mária Magdolna
Nagymamik Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?

Beszippantva a bodzavirág illatát, nekem a gyerekkori osztálykirándulások élménye jut először eszembe. Aztán citromosan édeskés ízére gondolok, és arra, hogy milyen jó lenne ezt megőrizni a forró nyári napokra hűsítőül, vagy a zimankós téli estékre a nyár emlékéül. Belevágtam hát az idén is, hogy elkészítsem az első adag bodzaszörpsűrítményt.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Mi van a bodzavirágban?

A virág (gyógynövénynevén: Sambuci flos) flavonoidokat (rutin, kvercetin, sambucin), szaponinokat, illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz. A szárított virágból készített tea izzasztó és vizelethajtó, enyhe nyugtató hatású. A virágokat száraz időben kell szedni, a teljes nyílás előtt, amikor a bogernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még bimbós állapotban vannak. Laza rétegben, kocsánnyal felfelé állítva szárítsuk, majd kézzel morzsoljuk le a virágokat. A virágdrog tárolására a papírral bélelt dobozok alkalmasak.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Ne keverjük a bodzákat!

A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza (Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény. A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ferencziné Éva üzente 10 hónapja

Ki próbálom, biztos nagyon finom. Éva

Válasz

Szamuelisz Mária üzente 1 éve

Hát én évek óta,sokkal egyszerűbben és takarékosabban oldom meg az unokáim bodzaszörp igényét:
1 l.víz
10-15 ép teljes virításban lévő bodzavirág
1 citrom/gondos mosás után/felkarikázva
15 gr.citromsav
1 késhegynyi Natrium benzoát /mindkettő patikából/
Ázik-ázik időnként összemancsikolom és amikor ráérek,de legalább 6 napig ázzon.Utána leszűröm és minden liter lére 1 kg cukrot teszek.Miután feloldódott irány az üveg és kész!Tehát nem cukros lében áztatom a citromot és virágot,utána pedig cukrosan kidobom?
Ez éven már 65 litert készítettem,Illata fejedelmi,színe mint az akácmézé./6 gyerek és5 felnőtt issza-ezért ez az irdatlan mennyiség.
Télen a köhögős,náthás időszakban nagyon jó!

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 1 éve

Semmihez nem hasolitható a házi bodzaszörp,pláne a boltihoz.Én a citrom levét kifacsar-
va teszem bele, utána szelem bele a héját.Cukrot kevesebbet teszek bele, tartósitószert
meg egyáltalán.Kisebb adagot csinálok és a hütőben sokáig eláll.Ha picit megforr olyan
mint a pezsgő.Persze ahány ház annyi szokás, de piritott cukrot kipróbálom.Köszönöm.

Válasz

Palásti Mária üzente 2 éve

Köszönöm szépen én eddig üzletbe vettem a szörpöt de most ki probálom és készitek .

Válasz

Plesko Eva üzente 2 éve

Nagyon finom, én évek óta ezt készítem.Diabetikusan készítettem, folyékony édesítővel, de 8 liter vízzel, és az is finom.

Válasz

Tegnap szűrtem az üvegekbe. Nagyon finom lett. A karamellizált cukor csodálatos színt /mint a méz/ és ízt adott a szörpnek.
Aki eddig ivott belőle, nekiállt készíteni ő is. Sőt még én is holnap egy újabb másfél adagot /mert most is annyit készítettem/ fogok csinálni.Mégegyszer köszi a receptet.
/én nem ezt ismertem/

Válasz

Németh Béláné Irén üzente 3 éve

Tegnap megcsináltam,biztos finom lesz.Én az üdítőt szoktam csinálni,80dkg cukor 8 -10db
bodzavirág,2db citrom héjastól lekarikázva,2 doboz citrompótló,5liter víz.Három,négy napig
hűvös helyre teszem,és többször megkeverem,hogy a cukor feloldódjon.Ha kész üvegekbe
le szűröm,hűtőbe rakom.A családom nagyon szereti.

Válasz

Milltaller Judit kérte a rózsalekvár receptet. Én így ismerem:
A megmosott rózsaszirmokat lemérjük, összevágjuk és azonos súlyú mézzel sűrű péppé
főzzük. Kis üvegekbe töltve,szárazgőzben hagyjuk kihülni. /Ha cukorral készíted, kb. 1/3-ad mennyiségre van szükség./

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 3 éve

Nagyon köszönöm a receptet , most már télen is lesz finom üdítőnk . Eddig csak frissen
fogyasztható üdítő ital receptet ismertem

Válasz

Miltaller Judit üzente 3 éve

Köszönöm én is a receptet, évek óta kerestem mindenhol, de nem találtam. Most legalább el tudom készíteni, és egész évben lesz szörpöm.
Egy kérésem lenne, ha valaki tudja a rózsa-lekvár receptjét, megírhatná ezen az oldalon, melyet előre is köszönök.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Serfőző Helén írta 15 órája a(z) A jövő nagymamái blogbejegyzéshez:

Én is nagymama vagyok,imádok sütni. Ismerek ...

Ádám Tibor 2 napja új blogbejegyzést írt: Te is sikeres lehetsz!

ILONKA ÁBRAHÁM 3 napja új képet töltött fel:

Kellemes_huviti_unnepeket_1832520_7907_s

ILONKA ÁBRAHÁM 3 napja új képet töltött fel:

Kellemes_huveti_unnepeket__1_1832519_6267_s

ILONKA ÁBRAHÁM 3 napja új képgalériát töltött fel:

ABRAHAM ILONKA

Kellemes_huviti_unnepeket_1832520_7907_t
Kellemes_huveti_unnepeket__1_1832519_6267_t

adam marta írta 1 hete a(z) A jövő nagymamái blogbejegyzéshez:

sajnos,máris így van! ezt hozta ez a világ , magával

adam marta írta 1 hete a(z) Ki tudja merre, merre visz a végzet blogbejegyzéshez:

Székely Himnusz,nekem egy szép erdélyi fafaragáson van ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu