Nagymama: Bodzaszörp készítése házilag...

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2311 fő
  • Képek - 2251 db
  • Videók - 1896 db
  • Blogbejegyzések - 761 db
  • Fórumtémák - 39 db
  • Linkek - 59 db

Üdvözlettel,

Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?

Beszippantva a bodzavirág illatát, nekem a gyerekkori osztálykirándulások élménye jut először eszembe. Aztán citromosan édeskés ízére gondolok, és arra, hogy milyen jó lenne ezt megőrizni a forró nyári napokra hűsítőül, vagy a zimankós téli estékre a nyár emlékéül. Belevágtam hát az idén is, hogy elkészítsem az első adag bodzaszörpsűrítményt.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Mi van a bodzavirágban?

A virág (gyógynövénynevén: Sambuci flos) flavonoidokat (rutin, kvercetin, sambucin), szaponinokat, illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz. A szárított virágból készített tea izzasztó és vizelethajtó, enyhe nyugtató hatású. A virágokat száraz időben kell szedni, a teljes nyílás előtt, amikor a bogernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még bimbós állapotban vannak. Laza rétegben, kocsánnyal felfelé állítva szárítsuk, majd kézzel morzsoljuk le a virágokat. A virágdrog tárolására a papírral bélelt dobozok alkalmasak.

Közkívánatra: kedvenc bodzaszörp receptünk

Ne keverjük a bodzákat!

A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza (Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény. A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

ezt vártam! köszönöm!

Válasz

Ferencziné Éva üzente 10 éve

Ki próbálom, biztos nagyon finom. Éva

Válasz

Szamuelisz Mária üzente 11 éve

Hát én évek óta,sokkal egyszerűbben és takarékosabban oldom meg az unokáim bodzaszörp igényét:
1 l.víz
10-15 ép teljes virításban lévő bodzavirág
1 citrom/gondos mosás után/felkarikázva
15 gr.citromsav
1 késhegynyi Natrium benzoát /mindkettő patikából/
Ázik-ázik időnként összemancsikolom és amikor ráérek,de legalább 6 napig ázzon.Utána leszűröm és minden liter lére 1 kg cukrot teszek.Miután feloldódott irány az üveg és kész!Tehát nem cukros lében áztatom a citromot és virágot,utána pedig cukrosan kidobom?
Ez éven már 65 litert készítettem,Illata fejedelmi,színe mint az akácmézé./6 gyerek és5 felnőtt issza-ezért ez az irdatlan mennyiség.
Télen a köhögős,náthás időszakban nagyon jó!

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 11 éve

Semmihez nem hasolitható a házi bodzaszörp,pláne a boltihoz.Én a citrom levét kifacsar-
va teszem bele, utána szelem bele a héját.Cukrot kevesebbet teszek bele, tartósitószert
meg egyáltalán.Kisebb adagot csinálok és a hütőben sokáig eláll.Ha picit megforr olyan
mint a pezsgő.Persze ahány ház annyi szokás, de piritott cukrot kipróbálom.Köszönöm.

Válasz

Palásti Mária üzente 12 éve

Köszönöm szépen én eddig üzletbe vettem a szörpöt de most ki probálom és készitek .

Válasz

Plesko Eva üzente 12 éve

Nagyon finom, én évek óta ezt készítem.Diabetikusan készítettem, folyékony édesítővel, de 8 liter vízzel, és az is finom.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Tegnap szűrtem az üvegekbe. Nagyon finom lett. A karamellizált cukor csodálatos színt /mint a méz/ és ízt adott a szörpnek.
Aki eddig ivott belőle, nekiállt készíteni ő is. Sőt még én is holnap egy újabb másfél adagot /mert most is annyit készítettem/ fogok csinálni.Mégegyszer köszi a receptet.
/én nem ezt ismertem/

Válasz

Németh Béláné Irén üzente 13 éve

Tegnap megcsináltam,biztos finom lesz.Én az üdítőt szoktam csinálni,80dkg cukor 8 -10db
bodzavirág,2db citrom héjastól lekarikázva,2 doboz citrompótló,5liter víz.Három,négy napig
hűvös helyre teszem,és többször megkeverem,hogy a cukor feloldódjon.Ha kész üvegekbe
le szűröm,hűtőbe rakom.A családom nagyon szereti.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Milltaller Judit kérte a rózsalekvár receptet. Én így ismerem:
A megmosott rózsaszirmokat lemérjük, összevágjuk és azonos súlyú mézzel sűrű péppé
főzzük. Kis üvegekbe töltve,szárazgőzben hagyjuk kihülni. /Ha cukorral készíted, kb. 1/3-ad mennyiségre van szükség./

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 13 éve

Nagyon köszönöm a receptet , most már télen is lesz finom üdítőnk . Eddig csak frissen
fogyasztható üdítő ital receptet ismertem

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu