Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymamik és nagypapik találkozóhelye közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymamik és nagypapik találkozóhelye vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mivel már igencsak a tél derekán is túl vagyunk (bár ez most az időjáráson nem látszik), ne feledjük, hogy kimerülőben vannak vitamin-raktáraink! Feltöltésük nem csak a fiataloknak, hanem nekünk, időssebbeknek is roppant fontos! Ezzel nem csak étrendünk minőségében változtathatunk, hanem egy-egy csírákat tartalmazó étel- vagy saláta recept elkészítésével változatosabbá is tehetjük a konyhai palettát.
Szervezetünk vitalitásán könnyen segíthetünk némi házipraktikával, és ha szeretjük a növényeket, még örömünket is fogjuk lelni benne. A magvak csírájában ugyanis nagyon sokféle, létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag van elraktározva. Mindemellett általános immunerősítők, jelentős szerepük van a méregtelenítésben, és a vér tisztításában. Jó hatással vannak az emésztésre, hatékony gyulladáscsökkentők és idegnyugtatók. A sok ásványi-anyag tartalmuk miatt, pedig csonterősítők is! Ennek tetejébe már csak cseresznye a tortán, hogy a búzacsíra például gátolja a rákos sejtek életben maradását és antioxidáns hatású.
Ezek az anyagok, a tél végi hónapokban nagyon jól jönnek szervezetünk számára, és nem is bonyolult magokat csíráztatni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek számára is nagyon élvezetes elfoglaltság lehet, amibe őket is nyugodtan vonjuk csak be! A csíráztatáshoz befőttes üveg vagy a könnyen beszerezhető speciális csíráztató edény kell. Ebből a fajtából jó, ha nem az agyagot, hanem a műanyagot választjuk, ami kevésbé dekoratív, de a kimosásnál könnyebben tisztítható. Ezen kívül már csak víz fény, levegő és szobahőmérséklet szükséges.
A magok közül ki kell szedegetni az idegen, törött és gyommagokat, majd alaposan át kell mosni őket.
1.nap: a magokat az edénybe tesszük és rátöltünk langyos vizet, majd világos, meleg helyre rakjuk.
2.nap: az edényt lekötjük tiszta gézzel és (vagy egyszerűen tiszta kézzel lefogva a magokat) leöntjük a vizet róla. Mossuk át egyszer-kétszer és engedjünk rá friss, langyos vizet. Este ezt a műveletet ismételjük meg.
3.nap: újra öntsük le a vizet és friss, langyos vizet tegyünk az edénybe, de csak annyit, hogy a magvak folyamatosan nedvesek maradjanak.
4.nap: újra öblítsük le az ekkor már csírázásnak indult magvainkat és tegyünk nekik friss vizet.
5.nap: csak ellenőrizzük, hogy elég víz van-e a magvakon, ha nem, öntsünk még rá langyos vizet. Ilyenkor már megkóstolhatunk egy-egy csírát, hogy milyen kis ügyesek voltunk eddig!
6.nap: egyre több mag hajt már csírát. Ilyenkor tegyük az edényt a hűtőszekrénybe, így a csírák növekedése lelassul ugyan, de nem áll le. Ne tároljuk azonban itt se sokáig, mert egyre kevésbé lesz jó ízük és a beltartalmukból is napról-napra veszítenek. Mi pedig pont ezek miatt álltunk neki az egésznek!
A csírák elfogyasztásához pedig nagyszerű recepteket lehet találni, minimális utánajárást igényel csak!
|
|
Gulybán Barnabásné 1 hete új blogbejegyzést írt: Karácsonyi pénzeső!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Családi összetartás
A nagymamaság furcsaságai
A türelmes szülő ma már aranyat ér
Egy csodálatos lehetőség, Egészséges lélek titka!